Jenter i murerfaget
Murpartnern AS har jenter som lærer murerfaget

Jenter i murerfaget

 Fra bladet Murmestern: 

Vi har aldri gjort noe spesielt for å rekruttere jenter til murerfaget. Vanligvis har vi en kvinnelig lærling hvert fjerde år. I år har vi tre samtidig.

Det er Knut Asper i Murmesternes forening Oslo som konstaterer dette. Han er slett ikke lei seg for at jentene har kommet i større omfang en tidligere.
– Gutta er nok glade for å få jenter på byggeplassen. Det er positivt for miljøet. Gutta kan sikkert være hjelpsomme i begynnelsen, men når akkorden skal oppnås må de nok være selvhjulpne.
– Min erfaring er et jentene gjør seg mer flid med arbeidet enn gutta, men det går igjen utover tempoet, sier Asper. Så spørs det hva som er viktigst.
Murmesteren har snakket med de tre lærlingene for å høre hvorfor de valgte faget og hvordan de trives.
Lena Bode Jensen (17) har læreplass i Murpartnern AS og vi møter henne i jobb på Universitetet i Ås.
Hun er fra Lørenskog og gikk på Skedsmo vg skole.
– Vi hadde flislegging på skolen og det var veldig gøy. Jeg valgte derfor murer som prosjekt fordypning og hadde utplassering hos Murpartnern. Utplasseringen ble forlenget fram til sommerferien fordi jeg hadde lyst til å være der. Det hadde verken skolen eller bedriften noe i mot. Siste skoledag skrev jeg lærekontrakt.
Hun følger 1+3 modellen og er på skolen en dag i uka. Ettersom hun visste at hun ville bli murer var det ingen hensikt med 2+2, sier hun.
Hennes far er egentlig murer fra Danmark, men praktiserer ikke her. Likevel kan nok det ha spilt inn på valget.
– Det går helt fint å være jente på byggeplassene. Alle har vært hyggelige, men jeg merker at folk reagerer litt når jeg kommer på en ny byggeplass, men det går raskt over.
– Venninnene mine skjønte ikke at jeg ville på bygg, men nå synes de det bare er morsomt og er veldig positive til yrkesvalget mitt, forteller Jensen. Også far synes det er morsomt at hun har valgt å følge i hans fotspor.
Lena Bode Jensen har ikke opplevd noe som har fått henne til å angre på yrkesvalget. Hun setter pris på variasjonene i arbeidet som en dag kan være flis, så tegl eller blokker.
– Jeg liker også at jeg får tid til å gjøre ting riktig første gang.
– En gang skal jeg ta mesterbrevet, men lenger har jeg ikke tenkt avslutter Jensen.

Link til innlegget: http://www.bladet-murmesteren.no/2015/02/jenter-i-murerfaget/


Top